SURAT KUASA MENTADBIR

Surat Kuasa Mentadbir aka Letter of Administration

“Puan, isteri saya da meninggal dan anak angkat OKU saya bersama isteri ada joint account. bila saya nak tutup akaun tersebut, bank tak benarkan dan kata saya perlukan perintah mahkamah. Itu kan akaun isteri saya kenapa pulak kena perintah mahkamah”

Okay sebelum kita pergi lebih panjang sila ambil maklum apa yang dimaksudkan sebagai perintah mahkamah disini ialah Surat Kuasa Mentadbir yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi/Pusaka Kecil/ Amanah Raya.

kita kembali ke soalan client saya diatas, Kenapa perlu Surat Kuasa Mentadbir sedangkan itu isteri dia (apa yang saya faham mungkin disini client saya maksudkan apabila isteri bermakna dia mempunyai hubungan rapat dan hak sebagai waris yang tidak perlu dipersoalkan.)

Okay fahaman diatas tak lah salah sepenuhnya cuma ia kurang tepat. Apabila seseorang meninggal dunia, pasangan secara automatik akan menjadi waris. Tetapi perlu difahamkan bahawa pasangan bukan satu-satunya waris bagi si mati, waris-waris ashab al furud dan waris asabah juga perlu diambil kira. Jadi semua waris-waris ini juga berhak ke atas harta si mati.

Oleh sebab itu, ada sesetengah bank mewajibkan surat kuasa mentadbir dilampirkan sebelum penutupan akaun si mati apabila si mati meninggal tanpa meletakkan penama.

Macam da panjang je cerita ni kan. Okaylah sampai di sini saja sharing kita harini.

Nak tau lebih lanjut, boleh komen dibawah atau talian (03-33257175) terus kepada saya ya😊

Sekian,
Nurul Izzati Ahmad Nasaruddin
Peguam Messrs Izzati, Aqilah, Annisa & Associates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *