CARA MENDAPATKAN MAKLUMAT BERKAITAN HARTANAH SUBSALE

Ada satu soalan berbentuk masalah
yang owner/wakilnya selalu harap peguam selesaikan ๐Ÿ˜ bila berkaitan Penjualan Hartanah..

antaranya..

“๐‘ƒ๐‘ข๐‘Ž๐‘›, ๐‘š๐‘Ž๐‘˜ ๐‘ ๐‘Ž๐‘ฆ๐‘Ž ๐‘›๐‘Ž๐‘˜ ๐‘—๐‘ข๐‘Ž๐‘™ ๐‘Ÿ๐‘ข๐‘š๐‘Žโ„Ž ๐‘‘๐‘–๐‘Ž ๐‘ก๐‘Ž๐‘๐‘– ๐‘ ๐‘’๐‘š๐‘ข๐‘Ž ๐‘‘๐‘œ๐‘˜๐‘ข๐‘š๐‘’๐‘› ๐‘‘๐‘–๐‘Ž ๐‘ก๐‘Ž๐‘˜ ๐‘ก๐‘Ž๐‘ข ๐‘‘๐‘–๐‘Ž ๐‘™๐‘’๐‘ก๐‘Ž๐‘˜ ๐‘˜๐‘Ž๐‘ก ๐‘š๐‘Ž๐‘›๐‘Ž”

“๐ต๐‘œ๐‘™๐‘’โ„Ž ๐‘ ๐‘Ž๐‘ฆ๐‘Ž ๐‘‘๐‘Ž๐‘๐‘Ž๐‘ก๐‘˜๐‘Ž๐‘› ๐‘Ž๐‘›๐‘”๐‘”๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘› ๐‘๐‘’๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘๐‘Ž ๐‘™๐‘Ž๐‘š๐‘Ž ๐‘๐‘Ÿ๐‘œ๐‘ ๐‘’๐‘  ๐‘˜๐‘Ž๐‘™๐‘Ž๐‘ข ๐‘ ๐‘Ž๐‘ฆ๐‘Ž ๐‘›๐‘Ž๐‘˜ ๐‘—๐‘ข๐‘Ž๐‘™ ๐‘Ÿ๐‘ข๐‘š๐‘Žโ„Ž ๐‘ ๐‘Ž๐‘ฆ๐‘Ž ๐‘๐‘ข๐‘Ž๐‘›, ๐‘ก๐‘Ž๐‘๐‘– ๐‘Ž๐‘๐‘’-๐‘Ž๐‘๐‘’ ๐‘ก๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘” ๐‘Ÿ๐‘ข๐‘š๐‘Žโ„Ž ๐‘›๐‘– ๐‘ ๐‘’๐‘š๐‘ข๐‘Ž ๐‘‘๐‘Ž โ„Ž๐‘Ž๐‘›๐‘ฆ๐‘ข๐‘ก ๐‘๐‘Ž๐‘›๐‘—๐‘–๐‘Ÿ ๐‘ก๐‘Žโ„Ž๐‘ข๐‘› ๐‘™๐‘’๐‘๐‘Ž๐‘ ”

saya dengar ni je, mesti amik masa sekejap nak reply.
lama dah tak jadi ahli nujum ni..

macam mana ya saya nak terus jawabkan soalan-soalan ni kalau
takde documents /maklumat berkaitan hartanah dari pemilik hartanah.

Jadi mari kita bincang
๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ-๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—น๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐˜ /๐—ฑ๐—ผ๐—ธ๐˜‚๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐˜€๐˜‚๐—ฏ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฒ๐˜€:

  1. ๐™„๐™ฃ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™ซ๐™ž๐™š๐™ฌ ๐™‹๐™š๐™ข๐™ž๐™ก๐™ž๐™  ๐™ƒ๐™–๐™ง๐™ฉ๐™–๐™ฃ๐™–๐™
    kita minta salinan basic document dulu untuk proses jual beli hartanah iaitu Perjanjian Jual Beli, Salinan Hakmilik (Geran), Loan Agreement, Cukai Tanah, Cukai Taksiran, Maintenance Resit.

ini untuk kita tau betul ke dia ni pemilik hartanah, rumah ni da ada hakmilik individu ke masih lagi perlu berurusan dengan pemaju, ada loan lagi tak rumah ni, ada tunggakan ke pada cukai dan penyelenggaraan hartanahnya.

jadi bila takde barulah kita guna cara kedua
iaitu..

  1. ๐™ฅ๐™š๐™ง๐™œ๐™ž ๐™†๐™š ๐™‹๐™š๐™Ÿ๐™–๐™—๐™–๐™ฉ ๐™๐™–๐™ฃ๐™–๐™
    kita buat carian hakmilik berdasarkan cukai tanah yang owner bagi.

kat sini kita boleh nampak dah nama pemilik sah hartanah, rumah ada ape2 sekatan kaveat ke loan ke, jenis ape saiz ape semua ada sama macam maklumat yang pada geran yang tadi pemilik sepatutnya ada tapi takde tu ๐Ÿ˜

tapi kena bayar la kan. tak mahal pun hanya RM50 carian tambah travelling.
tapi kalau owner nak jimat kos sebab taknak buat carian, atau da confirm bila carian akan keluar nama pemaju utk kes rumah strata.

maka

  1. ๐™๐™ช๐™—๐™ช๐™ฃ๐™œ๐™ž ๐™‹๐™š๐™ข๐™–๐™Ÿ๐™ช
    kat sini pemilik pun boleh hubungi Pemaju untuk dapatkan maklumat terkini mengenai hartanah dia.
    lagi senang kalau peguam buat la.
    sebab peguam akan buat surat mendapatkan pengesahan pemaju berkaitan segala maklumat tentang hartanah yang ingin dijual.

tapi biasalah ada sesetengah owner ni dia takde simpan dokumen dan maklumat tapi nak jimat kos.
takpe..
owner boleh buat surat sendiri, hantar dan follow up sendiri dengan pemaju.
pun boleh takde masalah ๐Ÿ˜
(tapi jangan minta template dari lawyer pulak, kata nak buat sendiri kan, kena usaha sendiri)

eh! nak contact Pemaju tapi no telefon dan alamat tak up to date la pulak๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

kita guna cara lain iaitu buat SSM Search dan dapatkan dari

  1. ๐™…๐™ค๐™ž๐™ฃ๐™ฉ ๐™ˆ๐™–๐™ฃ๐™–๐™œ๐™š๐™ข๐™š๐™ฃ๐™ฉ ๐˜ฝ๐™ค๐™™๐™ฎ (๐™…๐™ˆ๐˜ฝ) ๐™—๐™–๐™œ๐™ž ๐™๐™–๐™ง๐™ฉ๐™–๐™ฃ๐™–๐™ ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™จ๐™š๐™—๐™ช๐™ฉ.
    kat sini pun kita boleh tengok owner ada tunggakan tak pada maintenance and sinking fund.
    sebab nak jual, bil ni kena clear ya.

tapi tiba-tiba maklumat JMB / Pemaju pun owner tak tau? yelah beli da tahun 1991 pulak..

kita guna cara next,

  1. ๐™˜๐™ค๐™ฃ๐™ฉ๐™–๐™˜๐™ฉ ๐˜ฝ๐™–๐™ฃ๐™  ๐™Š๐™ฌ๐™ฃ๐™š๐™ง
    Haa cara ni memang owner kena buat sendiri untuk dapatkan maklumat samaada by call /walk in sendiri ke bank untuk minta semua salinan dokumen2 berkaitan hartanah dari bank owner.

kalau nak peguam buat boleh juga cuma ada kos sebab peguam perlu sediakan surat lantikan dan juga travelling serta kos telefon.

selain dari tu, penting juga untuk owner ada cukai taksiran.
sebab bila buyer nak apply loan, selalunya bank akan refer alamat rumah yang sama dengan cukai taksiran.
sebab tu.. kalau owner bagi alamat rumah yang ikut bil api, bil air ke. tengah jalan proses tiba2 jadi hold sekejap sebab bank buyer nak amend dulu letter offer buyer yang alamat rumah owner jika tak sama dengan cukai taksiran.

tapi kalau takde, macam mana?
jawapannya: kena bagi ada ๐Ÿ˜
boleh try check online di Website Majlis Pihak Berkuasa Tempatan atau direct ke

  1. ๐™ ๐™–๐™ช๐™ฃ๐™ฉ๐™š๐™ง ๐™‹๐™ž๐™๐™–๐™  ๐˜ฝ๐™š๐™ง๐™ ๐™ช๐™–๐™จ๐™– ๐™๐™š๐™ข๐™ฅ๐™–๐™ฉ๐™–๐™ฃ ๐™ž๐™–๐™ž๐™ฉ๐™ช ๐™ˆ๐™–๐™Ÿ๐™ก๐™ž๐™จ ๐™‹๐™š๐™ง๐™—๐™–๐™ฃ๐™™๐™–๐™ง๐™–๐™ฃ
    bagi kawasan hartanah yang ingin dijual ni. owner atau wakil boleh extract cukai taksiran ni di kaunter.

takde masa? haaaa takpe.. kita ke pilihan terakhir.

  1. ๐™‹๐™š๐™œ๐™ช๐™–๐™ข
    owner / wakil boleh minta peguam dapatkan semua maklumat-maklumat di atas.
    tapi dengan bayaranlah..
    kita sendiri pun da nampak berapa banyak kerja detektif nak kena buat..

haaaa Panjang!
hehehe ada lagi cara nak dapatkan maklumat yang kawan2 kita nak share??

sebelum peguam boleh jawab tempoh proses jual beli hartanah subsales mengambil masa berapa lama.

pada saya lah,
bukan kami tak boleh jawab bila tak de maklumat..
kami boleh jawab.
tapi
lain da jawatan tu nanti..
orang tak panggil Peguam, orang panggil Pak Belalang ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Sekian,

โค๏ธ,
Etty NasaruddIn
Peguam Hartanah

TeamIAA

PELAJARI CARA MENGENALI GARIS WAKTU JUAL BELI SUBSALE

WEDNESDAY SHARING MINGGU INI โœจ

Pernah tak anda sebagai seorang Ejen Hartanah berhadapan dengan soalan ini dari klien anda?
๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป
โ€œBerapa lama masa diambil untuk jual rumah saya ya?โ€
โ€œLama lagi ke nak settle jual rumah saya ni?โ€

๐Ÿ‘€Haโ€ฆ mesti pernah kan anda dapat soalan-soalan macam ini?

โ€ผ๏ธSebagai ejen hartanah memang tak boleh lari dari soalan di atas dan anda kena pastikan yang anda MEMANG TAHU jawapan yang betul, barulah klien pun yakin dengan anda!

๐Ÿค”TAPIโ€ฆpersoalannya, adakah anda memang benar-benar tahu tentang TEMPOH SEBENAR untuk proses jual beli rumah subsale klien anda?

Kalau anda belum tahu, jom DAFTAR Wednesday Sharing kami pada minggu ini mengenai topik : Pelajari Cara Mengenali Garis Waktu Jual Beli Subsale !

๐Ÿ“ŒTarikh : 4/10/2023, Rabu
๐Ÿ“ŒMasa : 9pm
๐Ÿ“ŒSpeaker : Nurul Izzati (Peguam Messrs Izzati & Associates)
๐Ÿ“ŒTempat : Zoom Meeting

โœ’๏ธLink Daftar : https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYvcOqqqz8vGtP-9IanNKkR14xwJNCzB9Cr


DAFTAR SEGERA HARI INI!

Hadiah misteri menarik menanti ejen yang mendaftar awal! Jumpa Rabu nanti!