GUNA KWSP 10K UNTUK BELI RUMAH LELONG

Dari minggu lepas, kita dapat lihat banyak video di tiktok, fb, instagram mengenai duit KWSP 10K yang dikeluarkan untuk membeli kereta, beli keperluan rumah, dan macam-macam termasuklah membeli rumah untuk manfaat keluarga.

Dan ini terkait dengan client yang cari saya kemarin untuk pembelian rumah lelong teres dua tingkat.

Rumah dibeli pada harga RM105k, deposit 10% RM10.5K juga dah dibayar dalam Peti Lelong pada Mac lalu. Loan dah approve, tinggal masuk sale and purchase agreement.

Nak jadi cerita, si pembeli baru tahu rumah lelong yang dia beli ni pemaju wajibkan proses double transfer. Bermakna kena tukar nama owner dulu baru tukar nama pembeli baru.

Ini bermakna proses paling kurang akan mengambil masa setahun. Jadi apa masalah disini? Masalahnya adalah..

Ini proses LELONG. Bermakna baki akhir hendaklah dibayar dalam tempoh 90 hari dari tarikh bidaan dimasukkan.

Jadi saya beritahu client,

“sekarang sebulan sudah habis, tinggal dua bulan saja untuk encik dapatkan cash bagi 90% harga rumah memandangkan bank tak akan membayar balance harga rumah selagi geran tidak didaftarkan atas nama pembeli kerana pemaju sendiri sudah mengeluarkan surat pengesahan”

Ini belum campur dengan tunggakan maintenance pemilik lama yang hampir RM10k, cukai tanah dan cukai taksiran yang tertunggak dan fi peguam bagi perjanjian jual beli dan peguam loan.

Jadi client ni kata pada saya

“kesian lah saya puan, saya takde duit sampai RM100k++ puan, 10K KWSP ni pun saya keluarkan untuk bayar duit lawyer”

Memang saya kesian.. 😔

Tapi saya tak boleh buat apa-apa melainkan pembeli itu sendiri cari duit cash untuk make sure boleh bayar pelelong dalam tempoh 3 bulan dari tarikh Pengishtiharan Jualan (Proclamation of Sale).

Sebab issue dia sekarang bukan cuma untuk bayar legal fee peguam, si pembeli kena dapatkan duit balance 90% harga jualan dalam tempoh tiga bulan supaya deposit 10% yang telah dibayar tadi tak burn akibat melanggar tempoh perjanjian Lelong.

Jadi pesanan penaja untuk sahabat-sahabat yang nak beli rumah lelong, tolong buat research yang mendalam tentang proses lelong dan proses rumah yang anda ingin beli sebelum anda masuk lelong.

Baca je dah seram kan. Tapi ni bukan tipu-tipu. Ini fakta yang wajib tahu bila beli rumah lelong.

Rumah lelong memang selalunya nampak murah dari harga pasaran. Tapi Kes Lelong tak sama dengan Subbsale dan Undercons.

Untuk lelong, semua tunggakan owner, anda yang kena tanggung memandangkan pemilik sedia ada dah bankrapt dan anda adalah pemilik yang baru.

Buat research sendiri atau Cari agent lelong(REN) yang bertauliah untuk semak apa proses bagi rumah lelong yang anda mahukan atau cari lawyer untuk menyelidik maklumat berkenaan lelong.

Contohnya:

1. betul ke perjanjian Jual Beli boleh siap dalam tempoh yang ditetapkan dalam POS jika anda nak guna loan.

2. Berapa tunggakan yang ada berkaitan hartanah tersebut, maintenance fee, cukai taksiran, cukai tanah, bil api, air, iwk etc.

3. berapa kos peguam, kos-kos melibatkan proses jual beli, kos setem duti dan sebagainya.

Akhir kata, Apa pun kita buat, apabila melibatkan wang, elok kita check dua tiga kali. Sedangkan nak beli ikan siakap promo RM8 seekor pun kita check mata merah ke tidak, perut lembik ke tidak, takkanlah beli rumah kita main redahkan. Tapi apakan daya, terkadang kita terlepas pandang sebab harga murah kaw-kaw, kita lupa nak check 🥲

Saya doakan semua sahabat-sahabat saya disini yang selalu berusaha untuk meningkatkan taraf hidup keluarga, nak bagi keselesaan dan kesenangan pada keluarga dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki selalu.

Salam sayang,

Nurul Izzati Ahmad Nasaruddin
Peguam Hartanah Messrs Izzati, Aqilah, Annisa & Associates