PERKARA YANG WAJIB TAHU APABILA JUAL HARTANAH (PEMILIK TANAH/RUMAH)

Tahukah anda bahawa, tahun ni lagi ramai orang yang nak jual rumah berbanding yang nak beli rumah…

Ramai juga yang bertanya boleh ke nak jual rumah tanpa agent? Saya kata mestilah boleh.. cuma bila takde agent, owner kena pastikan yang owner dah sediakan dokumen yang lengkap bagi proses jual beli seperti;

– Bil Cukai Pintu, Cukai Tanah, Bil Maintenance yang TERKINI (pastikan tiada yang tertunggak)

– Side pembeli dah ada lawyer incharge atau

– Pembeli sedia maklum jumlah deposit dan jika pembeli berhasrat membeli dengan loan, etter offer juga telah dikeluarkan.

Respons yang selalu saya dengar, selalunya adalah “eh complicatednya”.

Mestilah tidak mudah Tuan/Puan 😊

kerana kita berurusan untuk proses yang harganya beratusan ribu, juta malah bilion pon ada.

Untuk tempoh proses juga bukanlah sebulan dua. Ia mengambil masa.

Kalau tak buat apa orang susah-susah nak hire agent (Real Estate Negotiator yang berlesenkan) kan?

Tapi nak lantik agent atau tidak, pilihan adalah di tangan owner.

Disini saya lampirkan perkara yang wajib owner ambil tahu apabila menjual rumah.

Semoga bermanfaat.

Sekian,
Nurul Izzati Ahmad Nasaruddin
Peguam Hartanah

REFINANCE/ PEMBIAYAAN SEMULA RUMAH

Refinance ialah pertukaran pakej pinjaman sedia ada kepada pakej pinjaman baru yang tertakluk kepada terma, syarat dan kadar faedah baru yang lebih baik.

Contoh: Pada tahun 2005, Ali membeli rumah menggunakan pinjaman daripada Maybank. Dan, pada tahun 2010, beliau ingin membuat pinjaman baru yang ditawarkan oleh CIMB ke atas rumah sama yang dibeli pada tahun 2005 tersebut.

TUJUAN REFINANCE

1) Mendapatkan kadar faedah pinjaman yang lebih rendah

Refinance adalah salah satu platform terbaik untuk membuat perbandingan pakej-pakej pinjaman perumahan yang ditawarkan oleh pelbagai institusi kewangan dan memilih pakej pinjaman terbaik yang menawarkan kadar faedah lebih rendah berbanding dengan kadar faedah pinjaman sedia ada.

Contoh: Kadar faedah tetap pinjaman sedia ada ialah 5.0% setiap tahun. Dan, terdapat sebuah institusi kewangan yang menawarkan kaedah pinjaman pada kadar faedah 3.0% setiap tahun bagi Refinance. Sekiranya anda membuat Refinance dengan pakej pinjaman baru tersebut, terdapat pengurangan 2.0% kadar faedah yang perlu anda bayar pada setiap tahun. Misalannya, harga pasaran rumah bernilai RM300,000.00, anda telah jimat sebanyak RM6,000!

2) Memperoleh wang tunai lebihan

a) Kebiasaanya, ramai yang memilih untuk membuat Refinance bagi tujuan ini terutamanya bagi yang mempunyai masalah kewangan.

b) Wang tunai lebihan adalah beza antara baki hutang pinjaman sedia ada dan harga pasaran rumah.

Contoh:
• Harga pasaran semasa rumah anda bernilai RM300,000.00
• Anda masih mempunyai baki hutang dengan bank sebanyak RM30,000.00
• Anda berjaya memperoleh pinjaman semula 90% bernilai RM270,000.00
• Wang lebihan = RM270,000.00 – RM 30,000.00
= RM240,000.00
• Jadi, anda akan mendapat wang lebihan berjumlah RM240,000.00 untuk kegunaan sendiri.

c) Antara tujuan ramai memilih Refinance untuk mendapatkan wang lebihan ialah bagi membayar hutang-hutang sedia ada, perbelanjaan bulanan, kos penambahbaikan rumah, kos perubatan, modal perniagaan, dan pelbagai kegunaan peribadi lain

3) Bayaran ansuran bulanan yang lebih rendah

Sekiranya anda membuat Refinance dengan memilih pakej pinjaman yang menawarkan kadar faedah lebih rendah berbanding pinjaman sedia ada dan memanjangkan tempoh pinjaman, sudah pasti ansuran bulanan yang perlu dibayar akan lebih rendah daripada sebelumya.

4) Memilih pakej pinjaman mengikut kemampuan kewangan semasa

Ini antara kelebihan Refinance, dimana anda boleh mengambil kira kemampuan kewangan semasa dalam memilih pakej pinjaman.

Sekiranya, keadaan kewangan semasa anda amat baik dan sangat stabil, anda boleh memendekkan tempoh pinjaman, misalannya daripada tempoh 30 tahun dipendekkan kepada tempoh 15 tahun.

Sekiranya, anda mempunyai komitmen yang terlalu banyak dimana anda ingin mengurangkan amaun ansuran bulanan salah satu komitmen sedia ada, anda boleh memanjangkan tempoh pinjaman, misalannya daripada tempoh 30 tahun dipanjangkan kepada tempoh 35 tahun.

Anda juga boleh memilih pakej pinjaman yang menawarkan kadar faedah tetap mahupun kadar faedah bolehubah. Kadar faedah tetap tidak berubah sepanjang tempoh pinjaman dan tidak mengikut kadar pasaran semasa. Manakala, kadar faedah bolehubah bergantung kepada kadar pasaran. Jadi, anda boleh membuat pilihan mengikut keadaan kewangan semasa.

5) Menyatukan kesemua hutang sedia ada

Refinance ialah platform terbaik untuk menyatukan semua hutang sedia ada misalannya hutang kad kredit dan hutang kereta ke satu akaun sahaja. Hal ini kerana pembiayaan rumah menawarkan kadar faedah yang lebih rendah, dimana ansuran bulanan untuk sekali pembayaran bagi kesemua hutang yang telah disatukan akan lebih rendah.

TIPS-TIPS REFINANCE

Di sini saya kongsikan beberapa tips yang anda boleh lakukan sebelum membuat Refinance:

• Membuat semakan kelayakan pinjaman
• Membuat semakan laporan CCRIS
• Bandingkan pakej-pakej pinjaman Refinance sedia ada
• Ketahui kos-kos pembiayaan Refinance
• Ketahui “lock in period” pinjaman asal
• Ketahui harga pasaran semasa rumah

Sekian,
Nurul Wahidah Kamarudin
Tetuan Izzati, Aqilah, Annisa & Associates

BELI RUMAH DAN DUIT UPAH PEGUAM

“Nak beli rumah guna duit, lepas tu lawyer fee lagi dah berapa. Mahal betul..”

Perkongsian saya pada hari ini mungkin boleh menyelamatkan anda daripada bayar laywer ‘melebih-lebih’. Bukanlah saya nak ajar cara mintak diskaun ye, sebab kita lawyer hartanah harga bukan boleh sesuka hati dan nak bagi diskaun juga tak boleh sesuka hati kepada anak guam. Semua mesti mengikut Solicitors’ Remuneration Order (SRO) 2005. Akan tetapi ada beberapa guidelines yang boleh anda gunakan daripada sini. Inshaa Allah.

Apabila kita nak beli sesebuah rumah, pstinya kita hendak gunakan khidmat peguam hartanah bagi proses pembelian. Kadangkala apabila membeli rumah melalui ejen hartanah, ejen hartanah selalunya akan memperkenalkan peguam yang biasa berkhidmat bersama mereka. Jadi adakah pembeli rumah tidak mempunyai pilihan untuk memilih peguam?

Jawapannya mestilah boleh!

Apa yang pembeli sepatutnya buat apabila berdepan dengan keadaan begini? SENANG SAHAJA!

  1. Minta Quotation / Sebut Harga daripada peguam hartanah tersebut;
  2. Anda boleh membuat inquiry Sekiranya rasa harga tersebut mahal dan meminta mereka untuk menerangkan harga tersebut kerana anda berhak memilih mana2 peguam yang anda yakin untuk dilantik sebagai peguam yang mewakili anda.

“Bagaimana membaca quotation peguam-peguam?”

Dalam setiap Quotation peguam, pasti akan dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu :

A) LEGAL FEES

Di bawah Legal Fees ini adalah charge untuk preparation / penyediaan dokumen-dokumen / surat cara yang harus disediakan oleh peguam.

Charge ini tertakhluk kepada SRO yang saya sebutkan sebelum ini.

B) OFFICE DISBURSEMENT

Bahagian ini adalah untuk perbelanjaan pejabat peguam dalam menyediakan dokumen/suratcara termasuklah kos travelling dan sebagainya.

Kenapa kadang-kadang ada kos ‘travelling’ mahupun pengangkutan yang agak tinggi?

Bergantung kepada di mana lokasi hartanah/ pejabat tanah di mana lebih jauh sesuatu tempat, lebih tinggi kos yang perlu dibayar kepada runner yang perlu menghantar dokumen dan sebagainya.

C) DISBURSEMENT

“Eh! tadi dah ada sebut disbursement, kenapa ada charge lagi sekali ni?”

Sabar… mari timba ilmu lagi. Bahagian (C) ini adalah kos/fee yang perlu dibayar kepada pihak-pihak tertentu bagi sesuatu proses. Contohnya, pembeli perlu membayar fee pendaftaran pindahmilik kepada Pejabat Tanah mengikut harga hartanah yang dibeli.

Kalau RM 400.00 harga fee pendaftaran di Pejabat Tanah, maka RM 400.00 lah yang akan dicatatkan dalam Quotation tersebut pada bahagian (C) bagi urusan pendaftaran pindahmilik.

Sekiranya ada sebarang caj lain seperti kos yang perlu dibayar kepada pihak Pemaju, sepatutnya ia diterterakan sekali dalam Quotation untuk rujukan anakguam.

Beginilah cara membaca Quotation peguam hartanah. Senang kata, bila dapat sahaja Quotation, selidik. Kemudian, ringan-ringankan mulut untuk bertanya sekiranya ada bahagian yang nampak keliru / tidak faham.

Sepatutnya peguam boleh sahaja menjelaskan apa-apa persoalan anakguam / potential client mereka supaya mereka lebih yakin dan jelas.

Tapi ingat murah tak bmaksud lawyer tersebut bagus, mahal pun tak bmaksud lawyer tu tak boleh pakai.

Yang penting anda mudah berkomunikasi dan percaya dengan cara kerja peguam yang dilantik.

Sekian kata daripada peguam.