BAYARAN CUKAI TANAH/CUKAI PINTU/CUKAI PETAK/MAINTAINANCE

Okay topik ni pemilik rumah wajib ambil peduli.

Harini kita nak bincang topik bayaran cukai tanah/petak, cukai pintu dan maintainance.

Ini memang perkara biasa, walaupun kita takda nak jual rumah atau beli rumah. Setiap tahun kalau kita ada rumah, pasti jumpa bil-bil ini yang akan sampai di rumah.

Da dapat nak buat ape?
Bayar lah🤭

Tapi Bila sampai part bayaran ni, kadang-kadang ada beberapa isu yang selalu akan muncul.
CONTOH:
1. Bil tak sampai rumah
2. Bil terlalu mahal sehingga tak mampu bayar
3. Tak bayar bil sebab pihak yang berwajib tidak menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka

Ada orang anggap isu ni remeh. Dia buat tak kisah dan ambil peduli untuk tidak bayar. Sampailah secara tiba-tiba:
1. Dapat surat merah
2. Dapat notis tanah untuk disita. atau,
3. Dapat tahu pentingnya bil ini, waktu nak tukar hakmilik rumah, nak tukar nama dari pemaju ke tuan rumah, atau waktu nak jual rumah. Sebab apa?. sebab peguam akan minta lampiran resit. Masa ni la baru tuan rumah akan highlight isu-isu ini

Maaf ya, peguam tak boleh nak bantu tuan/puan part ni masa nak jual rumah. Tuan/Puan tetap kena settlekan semua bil ini, baru tuan/puan boleh jual rumah. Jadi sebaiknya selesaikan terlebih dahulu sebelum nak jual rumah.

Jika BIL TANAH tak jumpa, pergilah ke PEJABAT TANAH untuk minta salinan tahun tersebut dan terus buat penukaran alamat. Harga sesalinan hanya RM15 sahaja (setakat yang kami tahu).

Jika rasa tak puas hati dengan mana-mana pihak sama ada JMB/Majlis Perbandaran/PTG, laporkanlah kepada pihak yang berwajib iaitu Majlis Perbandaran Daerah/ Kementerian Perumahan (KPKT). Semua saluran kini dihujung jari. Pihak yang berwajib pasti akan melakukan siasatan.

Kita sendiri juga ada tanggungjawab kita, nak tak nak kita pun kena bayar bil-bil kita sendiri.

Tak puas hati dengan jumlah yang tinggi, rasa perlu diberikan pengurangan, mohonlah pertimbangan daripada pihak yang sepatutnya. Ada je client saya yang diberi kebenaran oleh Majlis Perbandaran untuk membayar cukai pintu secara ansuran.

Ada satu lagi yang selalu kami berdepan, owner rumah takde bil. Bil kosong sebab tak pernah sampai rumah. Walaupun kosong tolong dapatkan juga salinan di kaunter bil sekiranya berhasrat untuk menjual rumah.

Macam yang saya kata, kami hanya sebagai perantaraan dalam menguruskan proses jual beli, nak tak nak tuan/puan harus memberikan kerjasama dengan melampirkan resit bil terkini untuk memudahkan urusan tuan/puan di kemudian hari. Jika tak ada resit bayaran terkini, kami tak boleh nak proceed next step. Maaf 🙏, sebab itu memang tanggunjawab Tuan/Puan sendiri.

Nak minta kami pergi dapatkan boleh, tapi kita kenalah sama-sama rasional😊

Kami juga perlu guna runner ke sana, dan salinan tersebut juga perlu dibayar. Jadi harga bil, kos dan salinan tersebut perlulah di bayar semua oleh tuan/puan. Andai nak lagi murah, pergilah sendiri, bayarlah sendiri. Nanti dah buat bayaran, bagi resit terus kepada kami. Lebih mudah 😊

Habis cerita.

Yang penting, dapatkan salinan resit bayaran cukai terkini😁

Moral of the story, jangan bertangguh urusan yang wajib kita ambil tahu. Dalam peribahasa kita pon ada sebut, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Nanti kalau dah jadi bukit, hilanglah senyuman tuan/puan ☹️
Sekiranya tuan/puan tak jelas mana-mana isu, boleh dapatkan bantuan daripada pihak yang berwajib. Renung-renungkan.

Sekian,
Nurul Izzati Ahmad Nasaruddin
Peguam Hartanah

LEASEHOLD PROPERTY?

Assalamualaikum Tuan/Puan,
Jadi hari ini kami nak sentuh sedikit tentang Leasehold Property atau pun dikenali sebagai Hartanah dengan Pajakan.

Jadi apa itu Leasehold Property ini?
Secara ringkas, Leasehold Property bermakna hartanah yang terikat dengan pajakan.
Kebiasaanya bila tertulis tempoh masa tertentu dalam Hakmilik (seperti Geran)
dengan pajakan contohnya 99 tahun, itulah yang dipanggil leasehold property.

Sekiranya terdapat pajakan dalam Geran Hartanah yang Tuan/Puan miliki dan
kepada pembeli yang ingin membeli hartanah tersebut, selalunya perkara ini akan ditekankan oleh pihak peguam dan dimaklumkan terlebih dahulu kepada Tuan/Puan.

Hal ini kerana terdapat sekatan-sekatan dan syarat-syarat yang perlu dipatuhi sebelum hartanah ini mempunyai pajakan di dalam hakmilik yang boleh dipindahmilik.

Jadi make sure ya Tuan/Puan cakna dan ambil tahu sama ada hartanah tersebut adalah leasehold, freehold, bumiputera atau bukan bumiputera, low cost dan sebagainya. Kerana amat penting untuk kita ambil peduli sebelum membayar wang muka bagi membeli rumah tersebut.

Ini supaya kita adalah dalam kategori yang layak- layak sahaja. Jadi, tidak membazir masa dan wang ringgit ye kan?

Tapi hari ini saya nak membebel sikit tentang leasehold sahaja ya 😊

So what kalau rumah nak beli/jual ni leasehold ?
Sebabnya apabila terdapatnya perkataan leasehold dalam geran tersebut, secara automatic pihak Tuan Puan kena membuat permohonan kebenaran di Pejabat Tanah.
Jangka masanya bergantung kepada Pejabat Tanah tersebut mungkin memakan masa di antara 2 minggu hingga ke sebulan atau lebih sekiranya terdapat apa-apa komplikasi atau keadaan lain yang memainkan peranan. Ini bermaka tempoh pindah milik dari waktu Tuan/Puan signing SnP akan menjadi lama sedikit berbanding freehold property, sebabnya pihak peguam kena buat kerja “lebih sedikit” berbanding rumah yang statusnya freehold.

Habis tu kalau ambil masa lama sikit adakah saya boleh kena interest?
Insyaallah tiada. Dalam praktis kami kebiasannya memang kami tekankan kontrak bahawa syarat utama adalah Consent atau kebenaran di Pejabat Tanah mesti diterima dahulu, baharulah masa untuk proses penyempurnaan pindah milik ,

Ada apa -apa dokumen yang perlu diserahkan?
Ya ada. Dokumen-dokumen yang pihak peguam akan minta serta informasi antaranya seperti;

PEMBELI:

  1. Letter Offer daripada Bank
  2. Kad Pengenalan
  3. Pekerjaan Pembeli (Bujang/Suami/Isteri)
  4. Jumlah Gaji
  5. Tanggungan dan sebagainya seperti mana yang telah dinyatakan dalam Borang Permohonan di Pejabat Tanah.

    PENJUAL:
  6. Kad Pengenalan
  7. Cukai Taksiran/Cukai Pintu
  8. Cukai Tanah
  9. Salinan Geran
  10. Pekerjaan Penjual (Bujang/Suami/Isteri)
  11. Jumlah Gaji
  12. Tanggungan dan sebagainya seperti mana yang telah dinyatakan dalam Borang Permohonan di Pejabat Tanah.

Diatas hanyalah sebahagian daripada syarat-syarat yang ada. Terdapat juga syarat-syarat lain yang perlu dipatuhi mengikut kebenaran yang ditetapkan Pejabat Tanah di daerah/ negeri masing-masing.

Setelah lengkapnya dokumen dan informasi yang diminta baharulah ianya dihantar bagi permohonan di Pejabat Tanah.

dan sekiranya kebenaran memindahmilik hartanah berstatus pajakan ini diberikan oleh Pejabat Tanah barulah proses pindahmilik ke atas nama pembeli seterusnya dapat diteruskan.

Sekian,
Peguam Hartanah