8% PER ANNUM

Ramai yang tanya saya ape itu 8% per annum ni?. Dan kebanyakan mereka yang tanya selalu ingin tahu, memandangkan masa pembelian rumah peguam ada menyebut perkara ini dan juga mengapa atau sebab mereka terkena bayaran tersebut.

8% per annum selalunya merujuk kepada late payment interest atau turut digelar kadar lewat bayaran.

Faktor yang menyebabkan terjadinya late payment interest adalah apabila proses bagi Sale and Purchase Agreeement (SPA) melebihi tempoh yang telah dipersetujui kedua belah pihak.

Antara faktor-faktor kelewatan adalah seperti berikut :

• Buyer gagal melunaskan baki jualan kepada tuan rumah meskipun telah melebihi tempoh SPA yang telah ditetapkan.

• Buyer masih belum menyelesaikan duti setem ad valorem.

• Terdapat cukai pintu / cukai tanah penjual yang masih tertunggak.

• Tuan rumah lambat menyerahkan kunci.

Dan pelbagai lagi.

Late Interest 8% per annum ini bukanlah clause wajib dimasukkan oleh peguam, namun ini antara syarat-syarat yang diletakkan bagi menjaga kepentingan kedua-dua pihak.

Ada juga yang sudi merendahkan interest. Dan ada juga yang menukarkan late payment interest kepada ta’widh (compensation) of 1% iaitu ganti rugi bagi kelewatan proses jual beli seperti mana yang diadaptasi oleh Islamic Banking berpandukan garis atur yang telah ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia.

Apa juga keputusannya, kami sebagai peguam hanyalah perunding. Yang berhak membuat keputusan bagi jumlah late payment interest / ta’widh ini, terletak di tangan pembeli dan penjual itu sendiri 😊

Nurul Izzati Ahmad Nasaruddin
Peguam Hartanah

MALAY RESERVED LAND / TANAH SIMPANAN MELAYU

Selalu orang sembang pasal tanah Rizab Melayu ni tak boleh dijual, betul ke?

Mula-mula kita tengok apa itu Malay Reserve Land.

Malay Reserve atau Tanah Rizab Melayu adalah Hartanah yang hanya boleh dipindah milikan kepada orang berbangsa Melayu sahaja.

Kenapa wujud Malay Reserve Land ni?
Untuk memelihara tanah-tanah pemilikan ketuanan Melayu yang masih ada di Malaysia.

Nak tahu lebih lanjut kena selak sejarah la ye Tuan/Puan, kalau saya bercerita di sini panjang pula, hihi

Boleh ke Bangsa selain Melayu nak beli hartanah ini?

Tidak Boleh dan hampir mustahil. Kenapa saya katakan hampir mustahil, sebab untuk menukar status Malay Reserve kepada status biasa sahaja, perlu ada hartanah lain yang sama saiz dan nilai yang perlu digantikan dengan tanah tersebut, ada lagi prosedur lain yang perlu dipatuhi malah belum tentu lagi kebenaran akan diberikan oleh kerajaan untuk menukar status ye Tuan/Puan.

Ok kalau tak boleh pindah milik, boleh sewa tanah kepada bukan Melayu tak?
Ini juga adalah tidak boleh kerana tanah yang dikategorikan sebagai Malay Reserve Land perlu digunakan dan diusahakan dan sebagainya oleh orang Melayu sahaja. Perniagaan atas tanah tersebut juga wajib dijalankan oleh orang Melayu sahaja.

Macam mana Pejabat Tanah membuktikan anda Melayu.
Penyaksian borang Tukar Milik/Gadaian perlu dilakukan di hadapan Pendaftar Pejabat Tanah dengan membawa surat beranak pembeli dan penjual / pencagar dan penerima cagaran.

Kesimpulannya Malay Reserve Land adalah untuk orang berbangsa Melayu dengan pembuktian bangsa Melayu di Sijil Kelahiran dan ia boleh dijual kepada orang Melayu sahaja seperti yang telah ditetapkan di dalam Kanun Tanah Negara 1965.


Peguam Hartanah

PEMBELI TANAH REZAB MELAYU TAPI BUKAN MELAYU?

Malay Reserved Land atau Tanah Rezab Melayu.

Kisah Dukacita hari ini.

Harini dari pagi kita berkejar-kejar jumpa client.

Sebabnya hari ni saya perlu attend buyer Rumah yang gerannya berstatus Malay Reserved dan Leasehold. Fail paling pantas yg lawyer kami sediakan..

Semalam terima complete Documents, esok nya siap untuk sign sebab buyer dan owner sangat2 nak settle dlm minggu ni juga katanya..
Loan da approve.. cash ready 20%.. all cantik la senang cerita..

Buyer ni memang yakin dia Melayu. Agent pun yakin dia Melayu. Yelah IC pun biru nak takut ape kan.
(Haaaa yg ni kau jangan percaya sangat.. tolong baca sampai habis)

Jadi kita pun pi jumpa client ni.
Biasalah attend dengan saya mmg client saya jadi gerun.

Sebab saya buat mereka aware dari “A-Z” ape yg maybe akan buat tuan/puan kena interest, buat duit tuan/puan burn etc. Bukan nak takutkan.. Tapi untuk make sure Tuan/Puan aware hak dan tanggungjawab sebagai pembeli dan penjual apabila menandatangani perjanjian SPA.

Ingat lawyer je ke ada tanggungjawab.

hehe okay kita sambung cerita tadi.

Saya tanya buyer ni

“Encik mmg konfirm kn encik Melayu, dalam surat beranak tulis Melayu ya?’

Sbb masa sign Borang 14A di Pejabat Tanah kalau tiba-tiba dlm Surat Beranak tak ada perkataan Melayu, Registrar takkan approve ya. So based on SPA, ni klu tiba2 tak boleh register sbb salah encik, deposit burn ya” sambung saya.

Buyer gugup. “Alamak saya tak pernah check surat beranak saya dan tak sure kat mana”

Saya sambung “Encik kena cari sebab kalau lambat, lambat la proses ni”

Buyer pun terus whatsapp wife dan parents untuk make sure ada surat beranak dia.

Kami berpisah untuk memberi laluan saya bertemu client saya yang lain.

Sejam kemudian.. Buyer text saya. Agent pun call saya.
“maaf saya tak tau surat beranak buyer tak tulis melayu. Buyer baru bgtau Bapa Indonesia, Mak dia Melayu. Tapi Dia memang dari lahir kat Malaysia.”

Ah! Adoi…
Huhuhu nak cepat sangat punya pasal kan. Getus hati saya.
Sepatutnya semalam da terus minta gambar surat beranak pun.

Buyer text saya kata sorry. Agent juga meminta maaf.
Saya secepat mungkin inform owner yg buyer rupanya di dlam surat beranak berketurunan “Boyan”

Owner pun terkejut dan owner kata “saya ingat dia Melayu. Muka memang Melayu. IC pun biru”

Saya pun explain yang di Pejabat Tanah utk Malay Reserve bukan check pd Kad Pengenalan (IC) sbb ic tak tulis keturunan..

surat beranak je ada tulis keturunan.. Owner kata nasib baik saya belum sign spa. Alhamdulillah owner cool..just minta agent lebih aware lepas ni.

Da settle with owner, baru kita reply pula dengan buyer dan agents.

Everyone said sorry sbb terbuang masa saya😂Saya kata takpe ada hikmah semua ni.
Saya pun sepatutnya lebih berhati-hati dulu fail tengok surat beranak dia sebelum proceed.

Dan utk buyer.. katanya rezeki dia Allah jumpakan saya dengan dia..

Alhamdulillah for today🌸

Sy doakan owner cepat2 dapat buyer baru.
Dan saya doakan buyer cepat2 dapat rumah leasehold/freehold tanpa sekatan malay reserve/bumi lot.

Saya doakan semua murah rezeki. Dipermudahkan urusan. Aminn🤲🏻🤲🏻

Sayang selalu,
Nurul Izzati Ahmad Nasaruddin
Peguam Hartanah

SNP ATAU SPA

Apa itu SNP atau SPA?

Sebenarnya SNP dan SPA adalah dua perkara yang sama.
SNP atau SPA merujuk kepada Sale and Purchase Agreement atau dalam Bahasa Melayu nya, Perjanjian Jual Beli.

SPA memang sinonim bagi sesiapa yang pernah menjual/membeli hartanah ie rumah mahupun sesiapa yang baru sahaja nak menjual/membeli rumah.

Ramai masyarakat di luar sana yang tahu bahawa seseorang perlu tandatangan SPA sekiranya nak membeli/menjual rumah. Tapi masih ramai yang tak tahu apa sebenarnya SPA.

Siapa yang sediakan SPA?

SPA selalunya disediakan oleh peguamcara pihak penjual/pembeli. Walaupun sesiapa pun boleh menyediakan Penjanjian bertulis, tapi kerana peguam lebih tahu selok belok undang-undang, sudah pasti SPA yang disediakan oleh peguam adalah lebih lengkap dan dapat menjamin hak-hak serta kepentingan kedua-dua pihak penjual mahupun pembeli dalam urusan jualbeli hartanah.

Kenapa perlu sign SPA?

SPA adalah perjanjian yang mengikat pihak penjual dan pembeli. Dalam erti kata lain, pihak-pihak perlu mengikut dan memenuhi terma-terma serta syarat yang telah dipersetujui dalam SPA tersebut.

Kenapa? Sebab terma dan syarat dalam SPA dibuat untuk menjaga kepentingan kedua-dua pihak selama tempoh pindahmilik hartanah dibuat. Dengan adanya SPA, kedua-dua pihak akan lebih bertanggungjawab dalam memastikan urusan jualbeli hartanah berjaya dilaksanakan.

Yang paling penting ialah, tiada pihak yang boleh menipu atau ditipu dalam urusan jualbeli sekiranya SPA telah ditandatangani.

Contoh di mana SPA menjaga hak si pembeli adalah apabila terma SPA menyatakan bahawa penjual perlu memulangkan semula wang deposit pembeli sekiranya permohonan pindahmilik hartanah tidak diluluskan oleh Pejabat Tanah.

Bila patut SPA ditandatangani?

Sekiranya Pembeli ingin membeli hartanah secara tunai, maka pembeli bolehlah menandatangani SPA pada bila-bila masa, seawal yang mungkin sebelum proses jualbeli berjalan.
Namun, sekiranya pembeli ingin membeli hartanah dengan menggunakan loan dari bank, maka pembeli selalunya akan menandatangani SPA selepas permohonan pinjaman perumahan pembeli diluluskan oleh pihak Bank.

Hal ini untuk mengelak daripada dikenakan kos dan penalti kepada si pembeli akibat membatalkan SPA sekiranya loan tidak lulus.

Adakah tanah automatik menjadi milik pembeli selepas SPA ditandatangani?

Tidak sama sekali. SPA hanya perjanjian yang mengandungi terma dan syarat dalam urusan jualbeli. Peguam masih perlu melakukan beberapa proses lain sebelum menukar nama pembeli ke atas geran hartanah tersebut.

Untuk maklumat lanjut boleh juga terus menghubungi kami .

Sekian.